12. stu 2012.

Minobacačka mina pala nakon 5 godina?

Iako ima neke veze i sa ratom i sa mirom u Karlovcu, desila se nevjerojatna situacija. Da li je moguće da je mina iz minobacača 120 mm ispaljena tijekom rata, pala na zemlju tek 2000 godine. Nevjerojatno, ali se to dogodilo. Događaj je istinit i dugo se prepričavao u Karlovcu.
Naime, rođaci su odlučili srušiti veliki orah u vrtu koji se počeo sušiti. Orah je bio ogroman, visoke i široke krošnje i debelih grana. Pošto je dijelom nadvisivao susjedna dvorišta nije mogao biti srušen u jednom potezu. Stoga se prišlo "steb by step", odnosna grana po grana. Kad su vanjske grane bile odrezane, prišlo se središnjim najdebljim granama. Radnik koj je "motorkom" rezao grane, počeo je rezati najdeblju granu . Tek kad je zarezao, ispod je začuo krik užasa. Naime dvojica su stajala ispod i odrezane grane koje su pale odmah su kljaštrili i slagali na hrpu.
Onaj gore nije znao o čemu se radi pa je brzo sišao sa oraha. Ova dvojica su stajali ispod blijedi ko krpe i nisu se mogli ni pomaknuti. Jedan je ipak promrmljao: - Pogledaj kaj je palo sa oraha!
Naime, ni metar od njega ukopana u zemlju oko 10 cm stajala je minobacačka mina od 120 mm, cijela, onako zelena ni malo hrđava. ko da je sad izvađena iz sanduka za municiju.
Kako je mina došla na orah, kako se zadržala, zašto nije eksplodirala.?
Pozvani su stručnjaci iz MUP-a za protueksplozivne naprave koji su napokon rasvijetlili  misteriju.
Mina je došla sa neprijateljskih položaja (vjerojatno sa Turnja ili Popović brda) pala točno u procijep gdje se sastaju 3 grane oraha, zabila se među grane. Pošto mina ima upaljač na samom vrhu tijela, on prilikom pada nije ni dotaknuo podlogu. Postavlja se pitanje, a kako onda nije eksplodirala kad je upaljačem udarila u zemlju prilikom pada sa stabla.
Toj mini treba nekakakva tvrda podloga i određena sila koja aktivira eksploziju. Pošto je zemlja bila meka a visina pada nedovoljna za aktivaciju, ostala je cijela. Onoj trojici koji su rušili stablo, spasila je živote.

Nema komentara:

Objavi komentar