11. stu 2012.

Karlovački "Ognjevi"

Početkom domovinskog rata, mnoge hrvatske postrojbe snalazile su se kako su znale i umjele. Na početku su to bile lovačke puške, malokalibarske, stare "tandžare" kako su popularno zvali vojnički karabin M-48. O modernom naoružanju tada nije bilo ni govora jer su vojne vlasti i JNA 1990 oduzeli naoružanje Civilnoj Zaštiti. Ovdje ću navesti tri slučaja hrvatske snalažljivosti. 
  • Hrvatski "oklopnjak" sklepan u ljeto 1991 od starog TAM-a 7500 kome je skinuta karoserija i napravljen oklop od dekapiranog lima 5 mm. To čudo, kad se pojavilo na ulicama, ljudi su to gledali sa čudom i nevjericom. Nisu znali ni odakle je to došlo niti tko je to napravio. Jedno takvo vozilo u Karlovcu imalo je kupolu na sredini u kojoj je bio smješten mitraljez 12,7 mm, a odostraga se moglo otvoriti jedno krilo gdje je bio montirann "šarac" odnosno puškomitraljez 7,9 mm. Njegovo borbeno djelovanje su vrlo dobo osjetili neprijateljski vojnici na Koranskom mostu na Turnju. Kad se ujutro taj "Dajc" ofarban u maskirne boje pojavio iz magle kod mosta, otvorio paljbu po njihovim položajima, s druge strane nastala je "opšta bežanija" kako su oni sami rekli. Čak je i RTB (Radio Televizija Beograd) te večeri u svom centralnom dnevniku objavila kako su "ustaše veoma dobro naoružane najmodernijim američkim oruđima, te su dejstvovali po našim položajima na prilazima Karlovcu"
  • Hrvatski iseljenici su pomagali izvana kako su i koliko mogli. Jedan gospodin koji je početkom rata doputovao iz Kanade donio je sobom desetak najmodernijih optičkih nišana (snajpera). Međutim nosači koji su im pripadali naravno nisu odgovarali za M-48 ili PAP-ovke. Kako bi ih mogli koristiti lijepili su ih za puške selotejpom. Preciznost takvog snajpera nije poznata.
  • Jedna od najvećih akcija Hrvatskih snaga u Karlovcu bila je ona sa VBR (Višecjevnim bacačima raketa) tipa Oganj, koji su neprijateljski vojnici na brzinu kod bježanja iz Kasarne Luščić "zaboravili" u krugu kasarne. Srećom, kamion na kojem je bio montiran Oganj, bio je napunjen raketama. Bio je problem kako ga najbolje iskoristiti. Nakon različitih ideja i prijedloga, netko se sjetio slijedećeg. Na željezničkoj stanici Karlovac su na vagon za prijevoz vozila (labudicu), natovarili kompletan kamion sa "Ognjem" i prikopčali lokomotivu "manevarku". Krenuli su put Duge Rese i svakih nekoliko stotina metara ispaljivali kompletno punjenje. Sve tako do Mrzlog Polja. U neprijateljskim  redovima naravno o tome nisu imali pojma, ali su prema pogotcima izračunali da "ZNG" ima položaj sa dvadesetak "Ognjeva" koji "dejstvuju" sa položaja oko straog grada Dubovca. Nastala je panika jer nije im bilo jasno odakle "ustašama" toliko VBR-ova odjednom





Nema komentara:

Objavi komentar