11. kol 2013.

Legende iz "Šanca"

Karlovac je grad koji je nastao u 16 stoljeću. Zbog opasnosti od prodora Turaka u grad, stare gradske utvrde "šanci" sagrađeni su u obliku šesterokrake zvijezde sa pravilnim stranicama.
Šanci su zapravo bili iskopani kanali u kojima je bila voda koja je spriječavala da Turci naglo upadnu u grad.
Još i danas se sa starog grada Dubovca vidi raspored šanaca od kojih većine više niti nema. Vide se zapravo zasađeni drvoredi divljih kestena koji ljeti svojim zelenilom čine ukras grada.
Pogled sa utvrde Dubovac

Jedan od šanaca šezdesetih je godina preuređen u košarkaško igralište. Na njegovim kosinama napravljene s betonske tribine a dno je poslužilo kao igralište. Tamo nedaleko kima "Edison" bilo je tako poznato košarkaško igralište. na njemu su se odigravale košarkaške utakmice saveznog ranga tadašnje Jugoslavije.
Karlovački košarkaški klub Željezničar stajao je uz bok Lokomotivi, Olimpiji, Zadru. Utakmice s tada bile posjećene za danas nepojmljive pojave. Grad je u to vrijeme tada bio neprohodan. Čak niti obližnji autobusni kolodvor nije bio u funkciji zbog mase ljudi koji su se tu okupili.
Mi klinci, naravno nismo imali priliku "čitaj novaca" za legalan ulaz u igralište. zato je postojao drvored javora uz samo igralište koje je služilo kao "tribina".
Spiker na stadionu tada je bio popularni "Kimfa", kojeg su svi znali, ali malo od nas ga je poznavalo pod pravim imenom. On je onako malo kroz nos najavljivao igrače. Od urlanja publike, njegov glas se najčešće nije razumijevao.
Najčešće smo se mi klinci sa tih utakmica vraćali sa masnicama od pendreka tadašnje "milicije" koja nam je dala na znanje što misli o "švercanju" na drvo ili ogradu.

Nema komentara:

Objavi komentar