12. pro 2012.

Oluja 1995

Godina je 1995, 4. kolovoz u ranu zoru. Žarko i Ljubica su od Pivovare dobili 7 dana odmarališta u Selcu. U autokampu je Pivovara imala 3 kamp kućice
Tijekom cijeog rata nisu nikuda išli iz Karlovca, pogotovo  ne u pravcu mora. jer je bilo nesigurno zbog napada na Karlovac
Išli su jedino u Zagorje k Ljubičinim roditeljima, nešto pomoći na polju oko sijena ili u šumu po drva.
Žarko je uživao u Zagorju, volio je šetati poljima, radio je teške poslove i bio oduševljen njima.,
U stvari Ljubica je već duže vrijeme razmišljala kako doći do nekog automobila. Iako je ona imala pristojnu plaću u Pivovari, Žarko je ostao bez posla u Krašu, pa je svaka kuna bila dragocjena.
Jedan Žarkov prijatelj im je nudio starijeg Yuga za male novce, svega 1500 DEM.
Automobil je bio onako, ne baš nešto očuvan ali mu je Zvonko, tako se zvao prijatelj o Yugiju napričao sve najbolje. U Zagorju se Ljubica odlučila oca pitati za pozajmicu od 1500 DEM. Obećala je da će vratiti do kraja godine kad bude u firmi 13-ta plaća i Božićnica. Otac je isprva malo sumnjao u povrat novca, ali je mama rekla.: - "Ivo, daj sutra idi u banku i digni, budu nam deca već to vrnuli kad budu mogli". Otac nije puno razmišljao i drugi dan je novac bio kod njih. Čim su se vratili u Karlovac, Žarko je nazvao Zvonka i ovaj je došao sa autom kod njega u Drežnik. Probali su auto, odvezli su se do Švarče, kasnije na stari grad Dubovac da vidi kako vuče uz brdo.
Ulazak naših snaga u Karlovac nakon Oluje
Yugo je položio test, obavljena primopredaja a za prijepis i dokumente su se dogovorili u roku od mjesec dana.
Dakle, tog jutra,4 kolovoza oko 4 sata, Yugo je bio natovaren, i Žarko je sa obitelji krenuo put Selca.
M-84
Mig-21 BIS
Nešto nije bilo uobičajeno, ulice puste, na cesti prema Dugoj Resi nigdje nikoga, samo poneka vojna kampanjola, koja je pod rotirkom projurila pored njih.
Najednom, na ulazu u Mrzlo Polje, rampa na cesti, 2 vojnika u maskirnim uniformama, od kojih je jedan od njih podignuo STOP palicu i zaustavio ih. Žarko je izašao iz vozila a vojnik je uzviknuo: - "Čovječe, pa kud ste krenuli, zar neznate što se događa? - Neznam, recite o čemu je riječ? -"Pa počela je Oluja, brzo se vratite grad."
Kakva oluja, razmišljao je Žarko ali je poslušao patrolu i okrenuo vozilo. Upalio je radio i čuo na njemu glas predsjednika Tuđmana: -"Svim hrvatskim građanima srpske nacionalnosti, počela je oslobodilačka akcija Hrvatske vojske i redastvenih snaga. Nemojte napuštati svoje domove. Neće vam se ništa dogoditi". Poruka je očito bila snimljena jer je emitirana svakih 15 minuta.
Punkt na Koranskom mostu na Turnju
Kvragu, pomislio je Žarko, baš nemamo sreće sa ljetovanjem.

Nema komentara:

Objavi komentar