18. pro 2012.

Napokon.. na moru

Prošlo je dvadesetak dana od završetka "Oluje". Žarkova obitelj zajedno sa prijateljom Jurom krenuli su na put Selca u kamp od Pivovare. Budući da je sezona bila pri kraju, i ratna vremena, u kampu je bilo o dovoljno mjesta u kamp kućicama. Jura je dobio jednu kućicu a žarkova obitelj jednu.
Pošto je žarkov "Yugo" bio nesiguran za takvu vožnju, Jura je sa svojim Opel Kadettom krenuo put juga. Natovarili su stvari u "gepek" te rano ujutro krenuli put Gorskog Kotara.
Najprije mu je u Vukovoj gorici "zaštekao" mjenjač. Jura je bio spretan i mehanika mu nije bila strana.
Imao je nešto alata pa se zavukao ispod vozila te ustanovio da mu je ispao osigurač od "šalthebla". Kliještima je na ogradi od motela odsjekao komad žice od ograde i osigurač je začas bio sređen.
Sretni što neije bilo većeg kvara, popili su kavu, te nastavili put Selca.

Negdje na Gornjem Jelenju počela je lagana kišica. Cesta od G. Jelenja prema Crikvenici poznata je kao vrlo skliska. Jura je vozio oprezno jer je uz cestu bilo nekoliko vozila koja su završila u zidanim dijelovima ceste. Kako nesreća ne dolazi sama, na jednom zavoju Jura je malo prebrzo ušao u zavoj, auto je proklizao i bočnim prednjim dijelo je udario u kameni rub na cesti.
Kotač je ostao zaglavljen jer je oštećena osovina upravljača. Dalje se nije moglo. Mobitela tada nije bilo, šuma u nenastanjenom dijelu. Srećom, ubrzo je naišao šleper Karlovačke pivovare koji je vozio pivo u skladište u Crikvenici. Ljubica je poznavala obojicu vozača. Ukrcali su se u šleper na ležajeve u kabini, a Jura je ostao čekajući HAK. Žarko je iz jedne gostionice u Križišću pozvao pomoć na cesti.
Vozilo "Pomoć na cesti" ubrzo je stiglo na mjesto nezgode. Vozač je bio ljubazan i ubrzo je Kadet bio na vozilu pomoći na cestama.
Žarko i Ljubica su čekali na Jadranskoj magistrali dok je vozilo sa natovarenim Kadetom stiglo.
Jura i vozač su izašli iz vozila, istovremeno je Žarko prišao vozilu.
Prvo što mu je upalo u oči, bio je istetovirani orao na lijevoj podlaktici ruke vozača servisnog vozila.
Obojica su bili zatečeni, nisu se vidjeli skoro 5 godina. Vlasnik vozila Pomoć na cesti bio je  Stevo, Žarkov kolega iz Kraša. Kadet je odvezen u automehaničku radionicu u Crikvenici kojoj je Stevo bio vlasnik. Vozilo je drugi dan bilo popravljeno. Jura i žarko su otišli po Kadeta. Već je čekao gotov na parkingu. Jura je otišao na blagajnu da plati popravak, međutim, na blagajni je stajala cedulja na kojoj je pisalo: "Opel Kadett KA-189-21, vozilo popravljeno, Račun 0 Kuna". na poleđini je bilo napisano još:
"Stevo ne zaboravlja uslugu". Juri ništa nije bilo jasno dok mu Žarko nije objasnio kako ga je 1991 izvukao iz neprijateljske postrojbe i sredio mu da se bori za hrvatske ciljeve u državi u kojoj se rodio i gdje je živio iako je bio Srbin.

Nema komentara:

Objavi komentar